Må bra med ett husdjur

 

Många människor idag väljer att skaffa ett, eller flera, husdjur och det finns goda anledningar till att göra det. Även fast det kan krävas en del arbete och ansvar att skaffa ett djur är det så att husdjur får oss människor att må mycket bättre. När vi har en vän av annan art boende hemma hos oss får vi mer glädje och energi och känner oss dessutom lugnare. Djur har en bevisad stressminskande effekt och att möta djuret får oss att befinna oss mer i nuet.

Bättre hälsa med husdjur

Det är sedan länge bevisat att människor som har husdjur mår bättre, då husdjuret främjar hälsan på flera plan. Det kan till exempel vara så enkelt att du mår bättre av att gå ut och gå ofta med din hund. Friska promenader är känt för att både ge bättre kondition och bota psykisk ohälsa, bland annat depressioner. Många äldre människor har även vittnat om att katten på ålderdomshemmet både skänker lugn och tröst samt hjälper dem att minnas saker från förr. Husdjuren gör helt enkelt oerhört mycket för människan.

Välj det husdjur som passar dig

Det är viktigt att du väljer ett husdjur som passar dig och din livssituation. Bor du väldigt trångt i en liten lägenhet på åttonde våningen kanske inte en Grand Danois, en av de största hundraserna, passar så bra. Passar du ihop med ett djur som kräver mycket motion? Vill du ha ett djur som är lugnt och gillar att vara hemma? Vill du ha ett självständigt djur? Om du ofta är bortrest kan det vara något att fundera över, då du kanske måste be någon ta hand om ditt djur.